Stop

Niets meer moeten

Stel je eens voor dat je niets meer moet en alles mag! Stel je dit eens voor, wat betekent dit dan voor je? Moeten is een vreemd verschijnsel. Aan de ene kant heeft het te maken met  ..... 

.........afspraken die we met elkaar gemaakt hebben, waaraan we onszelf 'van onszelf moeten 'houden. Aan de andere kant heeft het te maken met de manier waarop we het ons zelf moeilijk maken. Laten we eens kijken waar je allemaal aan moet voldoen. Dat begint met wetten en regels die in de maatschappij gelden. Je kunt hier natuurlijk van alles over vinden, alleen zijn dat wel de regels die in onze democratische maatschappij zijn afgesproken om de maatschappij leefbaar en bestuurbaar te houden.

Waar ik het in dit artikel over heb, zijn alle dingen die je van jezelf moet: ik moet er goed uit zien, ik moet aardig zijn, ik moet toch geld verdienen, ik moet sparen voor later, ik moet zekerheid hebben, ik moet waardering hebben, ik moet werken, want anders kan ik mijn hypotheek niet betalen, ik moet voldoen aan de verwachting van anderen, ik moet vooral niet anders doen, ik moet (na)denken, ik moet controle houden, ik moet ......, ik moet ..... en ik moet ...... . Het moeten is eigenlijk zowel een bewuste als onbewuste verwachting die je jezelf oplegt, een verwachting die enorm bepalend is voor wat je wel of niet doet en hoe je jezelf voelt. Diep in onszelf vindt de aansturing plaats om ons zelf te bewijzen. Hier ontstaat dus het 'moeten-gevoel' om waardering te krijgen van anderen en om ons zelf 'de moeite waard te vinden'. Het innerlijke moeten is eigenlijk niets anders dan een verwrongen manier om controle over je leven te houden en zekerheid te hebben. Alleen is die zekerheid schijnzekerheid.

Wat ontbreekt is de overgave aan wat komt en het vertrouwen in wat komt. Moeten is eigenlijk een innerlijke drijfveer om te bereiken dat je jezelf prettig, rustig of blij voelt. Het gekke eraan is dat je dit gevoel nooit bereikt, er is immers altijd weer iets nieuws dat je moet van jezelf. Herken je dit? Er is dus moed voor nodig om te stoppen met moeten. Als niets meer moet, en alles mag, wat dan?

Het antwoord op deze vraag is 'volg je gevoel'. Diep in jezelf weet je waarvan je geniet, waaraan je plezier beleeft of wat goed voelt om te doen. Het is dus de kunst om te luisteren naar je gevoel en er naar te handelen. Je gevoel geeft je aan wat te doen en je kunt al je bekwaamheden en je verstand gebruiken om te bepalen hoe je dat gaat doen. Zodra je vertrouwen groeit, het vertrouwen in jezelf, het vertrouwen dat alles goed is zoals het is (ook jijzelf) en het vertrouwen in je innerlijke leiding, dan is het gemakkelijker om te stoppen met alles wat je van jezelf moet. Dit vertrouwen ervaar je in je innerlijke rust. Neem de tijd voor jezelf en 'luister naar je gevoel'.