Rode draad

Rode draad in mijn leven

Ik had het al eerder over een rode draad in mijn leven, nl: mijn interesse in hoe de dingen werken - van fascinerende processen tot menselijk gedrag - én om de dingen beter te begrijpen en betekenis te kunnen geven.

tandradbaanWeggelopen
Zo herinner ik mij dat ik op 6-jarige leeftijd was 'weggelopen' en mijn ouders niet wisten waar ik was. Mijn vader - een werktuigbouwkundig ingenieur - werkte destijds voor een groot chemieconcern en was uitgezonden naar Tsjecho-Slowakije. In de vakantieperioden gingen mijn moeder, mijn broertje en ik daar ook vaak heen. Op enig moment hadden we een uitstapje naar skigebergte De Hoge Tatra. Op een middag was ik kwijt en mijn ouders waren in paniek. Naar zeggen van mijn vader waren ze mij uren kwijt en vonden ze mij bij het hotel gelegen tandradbaan. We waren daar tijdens ons bezoek al eerder kortstondig geweest en die tandradbaan fascineerde mij klaarblijkelijk zo enorm dat ik terug ben gegaan en uren heb staan kijken. Eenmaal terug in het hotel heb ik de tandradbaan nagebouwd met lego. Nu ik dit schrijf zie ik mezelf daar weer staan, met ogen en een gevoel van verwondering.

Ontslag op mijn verjaardag
Een jaar of 10 later meldde ik me aan voor de opleiding procestechnologie aan de MTS Arnhem. En eigenlijk als vanzelfsprekend ging ik aansluitend naar de HTS, de opleiding Chemische Technologie. Daar kwam naast de procestechnologische kant ook de chemisch technologische kant van productieprocessen aan de orde. Tot op de dag van vandaag fascineren chemische- en productieprocessen mij nog steeds. Ik kijk ook geregeld naar programma's op Discovery, zoals Impossible Engineering, Megastructures en How it's made/done. Ik zou dolgraag eens een dag in de Mega Factory van Tesla alleen maar kijken. Voor mij is het haast wonderlijk dat mensen dit kunnen verzinnen en maken.

Bovengenoemde voorbeelden hebben betrekking op productie en chemische processen, dus op fysieke processen. Gedurende de eerste 10 jaar van mijn loopbaan in een industriële procestechnologische omgeving kwam daar een volgende component bij, te weten: interesse in menselijk gedrag en intra- en intermenselijke processen. In de omgevingen waar ik tot dan had gewerkt had ik te veel gezien en ervaren wat ik niet begreep "waarom gebeurt dit en waarom blijft dit gebeuren?". Dit leidde in 2004 tot de oprichting van Indigo Coaching

Overigens ben ik op dit vlak zelf ook dikwijls onderuitgegaan en vastgelopen. Maar vanuit mijn drijfveren heb ik dit leren (h)erkennen en weet ik hoe ik ermee ben omgegaan om terug die innerlijke balans/harmonie te vinden. Ik ben mijn eigen observatieproject en leermeester geworden en dat heeft mij de laatste 16 jaar - mede door een aantal levensveranderende gebeurtenissen - veel inzichten, bewustwording, transformatie en eigen wijsheid gebracht.

Uiteindelijk zijn mensen zelf de sleutel tot Innerlijke en Dienend Leiderschap en daarmee de sleutel tot harmonie met zichzelf en hun omgeving.

Missie en passie
Nu, 16 jaar later begrijp ik dat ik klaarblijkelijk in aanleg een gevoel heb voor het spel tussen disharmonie en harmonie en waar het conflicteert. Ik noem dit een uiting van gevoelslogica. En precies dat botst met redenatielogica (denken) en ego-logica. Precies daar waar mensen in kunnen vastlopen en wat ik kan bijdragen om daar doorheen te komen. Daar liggen mijn missie en passie.