Skip to main content

Omarm je schaduw en je innerlijk licht

Vertrouwen is de basis in ieder mens. Vertrouwen dat je goed bent zoals je bent en dat alles goed is zoals het is.

Immers, het IS en anders zou het zo niet zijn. Vertrouwen dat elke situatie - hoe zwaar die ook wordt ervaren - er is met een reden. De schepping is namelijk perfect, er gaat niets verloren. Wat die reden dan is, is aan jou om te vinden middels zelfonderzoek en voelen wat klopt.

Vertrouwen dat er in elke situatie - hoe zwaar die ook wordt ervaren - er altijd weer nieuwe mogelijkheden zich zijn; de voedende stroom van het universum. Dit vraagt om bewust te zijn wat er NU in je aandacht is. Angst haalt je uit het NU-moment.

Vertrouwen is van de Ziel, angst is van het Ego. Beiden zijn onmisbaar om als mens op aarde te leven. Vertrouwen verruimt en opent, daar waar angst beperkt en afsluit. Waar vertrouwen is, bestaat geen voedingsbodem voor angst. Daar waar angst heerst en de regie voert, kan geen vertrouwen bestaan. Soms wordt gedacht van wel, maar dat is mentale schijnzekerheid.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze zich niet bewust zijn. Ze leven vaak zonder zelfvertrouwen en handelen uit angst en onzekerheden zonder dat ze dit merken

Het is van wezenlij belang om je zelf, je innerlijke zelf, waar te nemen, om tot zelfinzicht te komen en om bewust te zijn, waarvan je niet bewust bent en dit te accepteren ‘as is’. Vaak mag 'dit' er eigenlijk niet zijn en wordt het weggedrukt, je kunt dat zelfcensuur noemen. Dan treden allerlei aangeleerde overlevingsmechanismen in werking om niet te hoeven voelen of erkennen; een verwijderende beweging weg van de angst en onzekerheid. Eigenlijk zitten hier altijd krachtige overtuigingen achter met een zelf-beperkend of zelfs een zelf-saboterend karakter, ook wel zelfbescherming genoemd. Daar is niks mis mee, maar een andere kant is die van zelfbekrachtiging en zelfleiderschap.

Een persoon lijdt het meest door het lijden dat hij vreest

Nieuwsgierigheid hoe je Innerlijk Leiderschap creëert, waarbij jij de leiding over je emoties en je leven hebt? Het opent de weg naar nieuwe mogelijkheden. 

Marcel Hermsen - november 2021